EZOPA

EZOPA heeft te kennen gegeven dat ze onze hulp niet langer nodig hebben. Daarom stoppen we de steun met ingang van 1 januari 2019. Wij danken alle sponsors die in de afgelopen jaren kinderen uit dit project ondersteund hebben, en wensen EZOPA veel succes.

website: www.ezopa.org

Een nieuw project in Santo Domingo: EZOPA

“EZOPA” betekent ”Engelen zonder paradijs”.  Die naam gaf Rosaira de la Cruz aan de kinderen van de wijk Villa Mella waar ze zelf geboren en getogen is. Nu woont ze al vele jaren  in Haaksbergen maar ze is haar jeugd in Santo Domingo niet vergeten. De omstandigheden voor kinderen uit de vele Domincaanse en Haïtiaanse migrantenfamilies zijn weinig veranderd: nauwelijks mogelijkheden om naar school te gaan door gebrek aan kleding, schoeisel, schoolgeld een potlood, een pen enz. en de lange afstanden naar een dichtstbijzijnde school.  Maar ook omdat veel kinderen geen geboortebewijs, dus geen identiteitspapieren, hebben. Dan besta je als het ware niet en kun je niet naar school, geen werkcontract krijgen enz.  Deze “indocumentados” hebben evenals kinderen met een Haïtiaanse achtergrond sinds 2016 officieel recht op onderwijs.
In de van kinderen krioelende wijk Villa Mella stichtte Rosaira een schooltje voor de kleintjes van 4 tot ongeveer 10 jaar. Daarna zijn ze groot genoeg om zelf naar de basisschool die verder weg aan de rand van de wijk staat te kunnen lopen.
Met haar school hoopt ze de kinderen een stukje paradijs te kunnen geven: onderwijs,  hulp bij het verkrijgen van een eigen identiteit, kleding en schoeisel om naar school te gaan. Alleen: ook het paradijs kost geld. Rosaira weet zich gesteund door haar kerkgemeenschap in Nederland, door sponsors, door de opbrengsten van haar winkel in 2e handsgoederen in Haaksbergen. Helaas is dat niet voldoende voor de huur en onderhoud van de school, de salarissen van de leerkrachten, de aanschaf van leermaterialen en de  t-shirts met het logo van Ezopa. Veel meubilair komt uit Nederland. Verschepen via Romeo Shipping  bleek goedkoper dan de aanschaf van nieuw meubilair ter plaatse. De kwaliteit is ook veel beter. Ze vraagt aan de ouders schoolgeld om de leerkrachten te kunnen betalen, maar voor veel ouders is dat een te hoge barrière. Vooral voor ouders van Haïtiaanse migranten  zonder papieren, die illegaal in de bouw werken of koopwaar aanbieden langs de straat. En bij dat laatste worden ook hun kinderen betrokken.
Vandaar dat Kinderhulp Dominicaanse Republiek besloot zich het lot van vooral deze kinderen aan te trekken. Via een kerstactie onder onze sponsors en donateurs konden we het geld bij elkaar brengen om per 1 januari 2017 20 Haïtiaanse kinderen naar school te laten gaan. Voor elk kind was een bedrag van € 60 nodig. Tot het einde van het schooljaar…

En daarna? Daarna voor elk kind een sponsor. Een droom die Gea in 2017 waar wilde maken.

“Ze klopten aan mijn raam, ze bonsden op mijn deur” vertelt Maria de Angeles, het hoofd van de school. Uiteindelijk werden het 23 kinderen uit 7 gezinnen  in de leeftijd van 5 tot 14 jaar die nog nooit naar school waren geweest. Daarvoor moest een leerkracht aangetrokken worden. Maar allemaal gaan ze nu naar school!

 

 

 

 

 

 

Gelukt!

Bij het begin van het nieuwe jaar 2018 hebben deze 20 Haïtiaanse kinderen een sponsor! Zo zijn ze er van verzekerd dat ze de school hier kunnen afmaken.

Dat is een prachtig resultaat, maar nieuwe sponsors zijn nog steeds welkom. Er zijn nog zeker 15 Haïtiaanse kinderen uit deze wijk die ook een sponsor nodig hebben om naar school te kunnen gaan, en zo een betere toekomst op te bouwen.