Nieuws

Nieuwsbrief Kinderhulp Dom.Rep., september 2013

op september 20, 2013
Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsbrief Kinderhulp Dom.Rep., september 2013

kinderhulp

130920 kinderen aan het spelen

Warnsveld, september 2013

Beste sponsors en donateurs,

Ze zijn er weer en we hopen dat u er naar uitkeek: de rapporten van uw sponsorkinderen, nu in een modern jasje gegoten. Maar nog steeds het rapport van úw sponsorkind,
of een voorbeeldrapport als u geen individueel sponsor bent. Het is van beide kanten even wennen!

Op alle projectplaatsen zijn de rapportjes gescand en digitaal verstuurd. Geen enorm en duur pak papier (met afwijkende maat voor onze printers zodat er herhaaldelijk papier vast bleef zitten) dat via de speciale koeriersdienst (ook duur) gebracht werd maar informatie die wij hier per kind vertaalden en afgedrukt hebben. Volgens Fanny was het wat meer werk dan voorheen maar voor een volgende keer minder. Zij was er enthousiast over en voegde van de kinderen uit Nigua, waarvan zij contactpersoon is, een klein fotootje van het kind toe.

Bij het schrijven van de informatie vragen we altijd aan drie aspecten te denken: iets betreffende het kind zelf zoals groei en gezondheid, hoe het ging op school en tenslotte hoe het thuis gaat. Fanny heeft dit jaar de nieuwe mogelijkheid aangegrepen om het een beetje anders aan te pakken: Zij stelde elk kind uit het Nigua-programma individueel een aantal vragen waaruit wij een aantal algemene antwoorden kunnen halen die veel zeggen over hoe de kinderen leven:

Wat vond je dit jaar een hele fijne gebeurtenis? De meest gegeven antwoorden:
• Het uitstapje met de hele familie naar het strand (Pasen)
of naar familie om daar te eten (Kerst) en dan vooral als er in de BUS gereisd werd!

Wat was je grootste teleurstelling of verdriet?
• Het overlijden van een familielid, meestal oma of opa.
• Dat mijn vader mijn verjaardag vergat, of
• Dat ik geen cadeautje kreeg voor mijn verjaardag of met Driekoningen, die immers voor elk kind een kadootje meebrengen….

130920foto1nieuwsbriefWat vind je het lekkerste om te eten?
• Rijst met boontjes en gefrituurde kip (“pollo frito”).
• Gebakken/ gefrituurde banaan (“tostones”)= geperste plakjes gefrituurde bakbanaan).
• Vlees, kip of varken, zeer populair bij de kinderen maar niet vaak op het menu…..!
• Pizza, veel kinderen die ervan dromen om eens naar een pizzeria te gaan.

Rechtmatige vrees: Ook hier komen door (goedkoop) vet voedsel en tv kijken steeds meer kinderen en jongeren in de greep van obesitas.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
• Spelen: baseball spelen, fietsen, “wandelen”, dansen
• Televisie kijken, vooral tekenfilms en soapseries (bij buren of familie, of vriendjes als ze zelf
niet hebben…zoals wij vroeger ook deden!)

Het wandelen behoeft een toelichting: In alle Zuid-Europese landen is het een gewoonte om op het eind van de middag, als de grootste hitte voorbij is, naar buiten te gaan en even de straat, buurt of wijk in te lopen, het is een gewone sociale activiteit. Bij de jongeren gaat het natuurlijk ook om te zien en gezien worden: flaneren. En vooral in trek bij de meisjes die anders dan de jongens, heel wat minder toestemming krijgen om buiten te spelen.

Wat is je grootste wens?
• Dat mijn vader/moeder terugkomt.
• Dat mijn ouders weer bij elkaar zijn en wij weer een familie zijn.
• Dat ik mijn studie afmaak en werk en geld verdien om voor mijn moeder een huis te kopen.
• Een bekend/beroemd baseballspeler worden (zodat mijn vader mij op tv ziet spelen).

Werk: De trek van werkzoekende Dominicanen is nog lang niet gestopt. De landen waar ze naar toe immigreren veranderen, waren het vroeger vooral de VS en Curaçao, nu zijn Chili, Argentinië, Spanje erg in trek maar ook de grote steden in eigen land. De kinderen worden bij grootouders of een oom of een tante achtergelaten. Of zelfs onder de hoede van een broer of zus die nauwelijks 18 jaar is en zelf nog op school zit… Zo’n vertrokken ouder of familielid is vaak jaren niet in beeld, het werk valt tegen, het geld ook, dus de achterblijvers zijn er meestal slecht aan toe. Voor de kinderen is het een trauma, dat is bij allemaal duidelijk. Toch gebeurt het een enkele keer dat het iemand goed gaat en zelfs terugkomt om zijn gezin of alleen de kinderen op te halen.

School: Als uw kind over is, gefeliciteerd! Moet het er nog een jaartje langer over doen? Ook hier zijn niet alle kinderen tegelijk schoolrijp en geschikt om op de schoolbanken te presteren.

De Dovenschool Santa Rosa is begonnen met een eigen middelbare school of bachillerato. Een kind dat hier het eindexamen van de 8e klas heeft gehaald (helaas weinig..), kan dus door.

Trots zijn we op een van onze universitaire sponsorkinderen die cum laude geslaagd is voor Boekhouden en in een brief liet weten: “Ik zal nooit de hulp vergeten die ik van u kreeg zodat ik naar de universiteit kon en nu mijn lagere, middelbare en hogere school heb afgerond en dankzij God, uw hulp, die van mijn ouders en mijn inspanning een graad in Boekhouden heb behaald.”

Als uw kind ook van school is of om een andere reden het programma beëindigt, ontvangt u daarvan bericht en het voorstel om verder te gaan met een nieuw kind. Van hem of haar vindt u de gegevens en de foto in de brief. U heeft het recht de foto terug te sturen of te houden. We hopen allemaal het laatste want de nood is nog steeds erg hoog in gezinnen met calamiteiten.

Wilde Ganzen: Weet u nog? De kerstactie “Een bedje voor een kindje” is in uitvoering! Evenals de aangevraagde projecten voor de Padre Zegri School, een natuurkunde practicum en materiaal voor de allerjongsten in San Pedro de Macoris. Met dank aan u allen en Wilde Ganzen!

* Als u zelf u bijdrage regelt, zou u dan de overboeking svp willen controleren?
* Jaarverslag 2012: Het financieel jaarverslag 2012 staat nu op de website.
* Facebook, nieuw: Volg ons op Facebook!
* Kerstpost: Kan uw kaartje (met kindnummer) op 1 november binnen zijn bij uw sponsorcontact? Dan gaat het 3 november mee op reis naar de Dom. Rep.! Een leuk idee is om een foto van de kerstkaart te maken en deze te posten op onze Facebookpagina! Uiteraard bent u niets verplicht. Namens kinderen, ouders en ons: Muchas gracias dat u ons weer een schooljaar hielp!

En veel plezier bij het lezen van de rapporten,

uw contactpersoon,

Gea Moser

Comments are closed.