Nieuws

Nieuwsbrief september 2015

op november 9, 2015
Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsbrief september 2015

Het is altijd weer een feest om de rapporten en de bijbehorende informatie over de kinderen te lezen. Daar doen we het immers voor, dat onze sponsorkinderen gewoon dagelijks naar school gaan! Ze hebben toch niet voor niets een “padrino”of “madrina” die voor ze zorgt? Daarom is het goed om te lezen dat ze ook dit jaar weer hun best deden, vooruit zijn gegaan, er in slaagden over te gaan (met of zonder een extra ruggensteuntje van een schoolpsychologe)! Hopelijk zijn ze niet alleen de trots van hun familie maar ook van u!
Op de meeste scholen in de Dominicaanse Rep. wordt door de overheid gestimuleerd leerlingen te belonen die bijzonder uitblinken. Op het eind van het schooljaar wordt van elk leerjaar een “leerling van verdienste” gekozen: een leerling met een goede cijferlijst, die vaak onder moeilijke omstandigheden verkregen is. Maar ook de goede relaties met klasgenootjes en leerkrachten tellen mee. Natuurlijk vinden we het geweldig dat tussen onze sponsorkinderen in Nigua er 7 zijn die het tot “leerling van verdienste” gebracht hebben! Er was zelfs een landelijke finale voor leerlingen van middelbare scholen waarin ons sponsorkind Freisy het tot een 2e plaats wist te brengen! Hopelijk mag Freisy straks universitair studeren, dat heeft ze zeker verdiend!

Onze “verdienstelijke leerlingen”.
20151109_domrep_verdienstelijke-leerlingenb

V.l.n.r.:
Darleinys, Julianny, Julieta, Jesus Manuel, Innabel, Freisy, Aneidy
Je vraagt je af: Waar blijven de jongens??

Rapporten en informatie
Sinds enkele jaren worden de rapporten vanuit de Dom. Rep. digitaal aangeleverd. Dat is voor ons erg prettig. Het papier dat in de Dom. Rep. gebruikt wordt wijkt af van onze standaard, gevolg: in het verleden eindeloos problemen als er weer een papier in de printer bleef vastzitten. Fouten (verkeerde informatie op verkeerde rapport waren moeilijk te herstellen. Dat is nu voorbij, het rechtstreeks vertalen in het document zelf scheelt enorm veel tijd en fouten. Maar ook nu zijn er nadelen: onze Dominicaanse vrienden zijn niet altijd even bedreven in het scannen en sommige rapporten zijn daardoor helaas moeilijker leesbaar.
NB: De leerlingen van het kleuteronderwijs en basisschool klas 1 t/m 3 krijgen geen cijferrapport. Afgewerkte onderdelen worden per vak met een vinkje aangegeven. De omschrijving van de onderdelen van de verschillende vakken is vaak zo uitvoerig, en verschillend per school dat we van een volledige vertaling hebben afgezien.
In Nagua is het nieuwe equipo druk geweest met hun nieuwe taak. Ze hebben het met veel zorg gedaan.

“Gekozen voor een t.v.reclamespotje”
Die opmerking lezen we bij een aantal kinderen van de dovenschool CASSA in Boca Chica. Wat is het geval: Een Amerikaanse organisatie heeft voor 8 kinderen van CASSA gehoorapparaten laten aanmeten. Ze maakten een klein filmpje op school die op een plaatselijke zender in de V.S. wordt uitgezonden. En ja, misschien zit uw sponsorkind in dat promotiefilmpje!

De vakantie
Voor de meeste kinderen is een logeerpartij bij oma of tante hèt vakantie uitje. Kinderen in tehuizen zoals ENED worden geacht in de vakantieperiode naar huis te gaan. Natuurlijk zijn er kinderen voor wie dat onmogelijk is. ENED was dan ook heel blij dat met onze hulp een paar grote dozen met (gebruikte) baseballspullen uit de VS vervoerd konden worden, zodat de jongens kunnen trainen en spelen. Baseball is niet alleen de grote hobby van allen veel jongens hopen ooit profspeler te worden en zo zichzelf en hun hele familie uit de financiële problemen te helpen. En ja, een enkeling lukt dat, ook uit ons programma!
Het is goed te lezen dat ook de meisjes steeds meer sporten en gelegenheid hebben in hun wijk te gaan volleyballen.

20151109_domrep_verdienstelijke-leerlingenc
En nu weer terug naar school…
In de vakantie moeten onze equipo’s, allen daarbij geholpen door Fanny, druk aan het werk om inkopen te doen voor het nieuwe schooljaar: uniformen, schoenen, boeken een schooltas, potloden en een gummetje. Dat alles voor 400 kinderen… Enkele kinderen van de dovenschool, die erg ver weg wonen, mochten mee naar de stad om hun eigen spulletjes te kopen. Met een ijsje op het eind werd het een geweldige dag! Verder moeten alle kinderen bij hun school ingeschreven worden voor het nieuwe jaar. Ook dat kost geld. Langzamerhand is het zo dat alle scholen een maandelijkse ouderbijdrage vragen omdat de steun van de overheid niet voldoende is om de school draaiende te houden. Bovendien zijn de prijzen gestegen en is de waarde van de euro gedaald. Zonder een extra donatie van ons hadden ze het dit jaar niet gered. Met andere woorden: het wordt steeds duurder een kind naar school te laten gaan. Voor veel gezinnen een dramatische ontwikkeling!

Strenge handhaving regels van ons programma
Dit alles leidt er toe dat wij strengere eisen stellen aan onze sponsorkinderen: blijven zitten op de middelbare school betekent het einde van de hulp. Veel verzuim waardoor de resultaten onvoldoende zijn: stoppen. Slecht gedrag met als resultaat zitten blijven? Evenzo. Uw hulp is te kostbaar om die te verkwisten, ouders en kinderen dragen samen verantwoordelijkheid voor het schoolgedrag. We hopen dat u dat met ons eens bent. Geslaagde middelbare scholieren schrijven we nu uit behalve als helemaal zeker is dat ze verder gaan leren en daarbij onze hulp nodig hebben. Dus is uw sponsorkind geslaagd? Gefeliciteerd! U kunt trots op hem of haar zijn!

Mag nu een ander kind alstublieft de kans krijgen? Dat zou fantastisch zijn!
Er zijn nog steeds kinderen die op een sponsor wachten….

We danken u en we hopen dat we allemaal samen het nieuwe schooljaar ingaan en tot een succes maken!

Kaart naar uw sponsorkind: die kunt u sturen naar uw sponsorcontact, (uiterlijk tot 15 oktober) dan nemen wij ze mee! We hopen vóór de aankomst van de deelnemers van de sponsorreis weer alle kinderen op de foto te krijgen. Binnenkort kunt u dus een nieuw portretje verwachten!

Comments are closed.