Nieuws

Ze zijn er weer: de rapporten van uw sponsorkinderen!

op september 21, 2016
Reacties uitgeschakeld voor Ze zijn er weer: de rapporten van uw sponsorkinderen!

Ook benieuwd naar de resultaten van het afgelopen schooljaar? Ze zijn er weer: de rapporten van uw sponsorkinderen!

Het is altijd weer een fijne dag als de rapporten uit de Dominicaanse Republiek hier binnenkomen om vertaald te worden. Niet meer in honderden papieren bladzijden die daarna vanwege afwijkend formaat en opgedane kreukels honderd keer in de printer blijven zitten. Nee, alles gaat nu digitaal en sommige van onze projectpartners kunnen er zelfs een fotootje van uw sponsorkind invoegen. Het werk aan de overkant is gelijk want de meeste scholen vullen hun rapporten niet digitaal in maar met de hand. Daarna worden die door onze contactpersoon gescand en niet meer op papier gekopieerd. De kwaliteit van de gescande (of soms  gefotografeerde rapporten) laat nogal eens te wensen over. Zo nodig hebben we een toelichting bijgevoegd. Gelukkig zijn de meeste kinderen over gegaan naar een volgende klas of groep. Een feestelijk begin van de vakantie!  Een feestje voor u!

“Plafond” bereikt…

Niet alle leerlingen zijn even begaafd of hardwerkend. Helaas is het onderwijs een afvalsysteem en is er weinig of geen aanbod in niveaus. De knelpunten zijn: de 6e klas, de 8e klas basisonderwijs en de 1e en 2e klas van de middelbare school (Bachillerato). Daar zien we de meeste uitval. Voor die uitvallers is volwassenonderwijs (vanaf 14 jaar), met deelvakken, een uitweg. Voor basisschoolleerlingen die eerder uitvallen zijn er meestal oplossingen in een kleine “patio-schooltje” waar individueel les gegeven wordt. Heel vaak gaat het daar goed.

Vernieuwingen in de beoordelingen

De Padre Zegri School in Nigua loopt meestal voorop in de uitvoering van nieuwe onderwijsregels en voorwaarden. Ook nu met de nieuwe wijze van beoordelen: de leerlingen krijgen tot en met de 6e klas (“groep 8”) een uitgebreid geschreven rapport van zeker 4 kantjes. Veel te veel om door te sturen! U krijgt dus een samenvatting.

Kinderen die meegenomen worden door een ouder

Veel kinderen wonen bij hun grootouders of bij een alleenstaande ouder. Regelmatig gebeurt het dat de “ouder-uit-beeld” plotseling opduikt als het kind ongeveer 14 jaar is om het mee te nemen.

Soms is zo’n kind dolgelukkig moeder of vader eindelijk weer te zien en mee te mogen! Een andere keer juist doodongelukkig want het wil niet mee. Vaak heeft het echter niks te willen.

Voor het eerst heeft een moeder in Nigua tegen vader gezegd dat er niets van inkomt: Hij droeg nooit iets bijen het kind kan nu ook wel zonder hem. Het kind is blij dat het gewoon thuis mag blijven wonen, naar de eigen school kan gaan tussen de eigen vriendjes en vriendinnetjes.

Verder hebben we voor een meisje een tehuis moeten zoeken omdat haar grootouders door ziekte de zorg niet meer aankonden. Ze vertrouwen het kind niet toe aan familie die nooit iets van zich liet horen. Het tehuis zorgt dat het contact met de grootouders in stand blijft. Maar het blijft een verdrietige zaak.

Meer verdriet in Nigua

Het was geen goed schooljaar in Nigua. In november hadden we samen met de padrinos van onze sponsorreis een prachtig feest dat ingeluid werd door de “defilégroep”: meisjes in uniform die vlaggen dragen. Het voorste meisje geeft de maat aan. Een schoolbandje erbij. Tot groot verdriet van de hele school is de aanvoerster van de vlaggendraagsters, een meisje uit het examenjaar Geneeskunde, op paaszaterdag verongelukt. Op haar begrafenis gaven haar medevlaggendraagsters een ere saluut. Drie maanden later verloor een van haar vriendinnen en klasgenootje haar moeder en vader door ‘n soortgelijk (brommer)ongeluk. In de tussentijd verdronk een 10-jarige leerling, broertje van twee zusjes (ouderloos) uit ons programma . Hij raakte met zijn fietsje  in de rivier te water. Bij al dit verdriet kunnen we alleen zeggen: de opvang op school is heel professioneel door een goed team en een schoolpsychologe.

Schoolreisjes

In Nigua worden sinds twee jaar schoolreisjes georganiseerd. Een leuk uitje voor een aantal klassen naar de dierentuin, het aquarium en een speeltuin. Zo’n reisje is niet gratis  ….

En wie blijven er meestal achter? De kinderen van ons programma, want het is niet voor niets dat ze daar gebruik van maken.

Met Fanny heb ik afgesproken dat wij -in geval van nood- een bijdrage geven. We willen niet dat een kind, dat meestal toch al benadeeld is in vergelijking met klasgenootjes, ook deze ervaring van een  leuk schooluitje moet missen. Het was voor Fanny een opluchting!

Betrokkenheid ouders bij het onderwijs

Voor de dovenscholen is het extra noodzakelijk dat ouders nauw betrokken zijn bij het leerproces  van hun kinderen.  Vandaar dat  op de rapporten wordt vermeld of ze naar de schoolbijeenkomsten komen, of het kind thuis steun krijgt…

CASSA heeft  een bijzondere manier gevonden om leerlingen met gedragsproblemen in het gareel te brengen: Een of twee keer per week gaat moeder of vader naast de betreffende leerling in de klas zitten en helpt hem/haar mee. Een methode die zeer succesvol is!

 

Extra trots zijn we op: 

Karla uit San Pedro de Macoris die een fantastische beker kreeg omdat ze werd uitgeroepen  tot “Beste speelster” van de schoolvolleybalcompetitie in haar stad.

En hoor haar boodschap:

Carla laat weten dat zij deze foto opdraagt aan haar madrina en dat ze niet alleen met sporten maar ook op school haar best doet want haar madrina betaalt haar studie. Ze heeft dit hardop uitgesproken bij de prijsuitreikingen.

Gefeliciteerd, madrina met zo’n sponsorkind!

Dominga uit Nigua.

Een meisje uit een heel arme familie, geboren met een heupafwijking waardoor ze heel moeilijk loopt en klein gebleven is. Dominga studeert in oktober af in Rechten.

Ze kon met een speciale beurs naar de universiteit en met de hulp van haar madrina en ons programma  kon ze daar ook daadwerkelijk elke dag komen. Dominga heeft al bijna 20 jaar  dezelfde madrina en schrijft haar sinds enkele jaren  aan het eind van elk schooljaar een vurig bedankbriefje. Wij bedanken haar padrinos voor de toewijding!

“Leerlingen van verdienste”

Als je een uitstekend rapport hebt, een fijne klasgenoot bent en misschien tegenslagen moest verwerken die anderen niet hadden, kan de school of zelfs het district (zoals in Boca Chica) je als “leerling van verdienste” van jouw jaar benoemen.

We hebben ze in ons programma!

Ziek

Niet alleen zika, ook dengue, chikungunya en de gewone griep maakten dit schooljaar veel slachtoffers op alle projecten. Nog nooit werden in een jaar zo veel kinderen opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig liep alles goed af. In een enkel geval moet een kind een jaar over doen.

Geslaagd en uit, niet over en uit ….

                                        maar u blijft toch?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een kind ons programma verlaten moet. U krijgt daarvan bericht, meestal ook wat de verdere mogelijkheden voor uw sponsorkind zijn. Dat is erg afhankelijk van de woonplaats. Natuurlijk vragen we u uw hulp aan een ander kind door te geven. U krijgt daarvan dan de foto en gegevens. Maar misschien denkt u na zoveel jaren van individuele sponsoring aan een andere vorm van steun. U kunt dan eventueel “groepssponsor” of donateur worden. Even een belletje of een mail of een briefje en we regelen het.  Natuurlijk willen we u graag houden om ons werk voort te zetten. Wij gaan door! Seguimos!

Geen bijzonderheden bij uw sponsorkind? Dan hopen we dat het zien van zijn rapport voor u een klein feestje is!! Uw sponsorkind gaat weer gewoon naar school! Dank daarvoor!

 

Comments are closed.