Nieuws

Kerstbrief 2016

op december 2, 2016
Reacties uitgeschakeld voor Kerstbrief 2016
 

Vijf jaar zijn we nu een zelfstandige organisatie. Deze jubileumtaart stond bij onze laatste vergadering in november op tafel. Ons doel was: consolidatie, zorgen dat de sponsorkinderen van toen hun school konden afmaken, zorgen dat het onderwijs aan de dove kinderen door blijft gaan. Dank dat u met ons bent mee gegaan!

U verdient allemaal een taartje en een bloemetje!

 40997_een-blem

Kerstactie: een nieuw project!

Op dit moment is onze financiële situatie niet rooskleurig  en de kosten voor levensonderhoud in de Dominicaanse Republiek zijn de laatste jaren erg gestegen. Toch willen we na deze jaren van behoud, graag nog wat verder groeien.

Net als de Europese Unie kampt de Dominicaanse Republiek met een groot vluchtelingenprobleem. Het gaat dan om mensen uit buurland Haïti: het armste land van onze wereld.  Hun situatie in de grote sloppenwijken van Santo Domingo is heel moeilijk. De meesten van hen hebben  geen identiteitspapieren waardoor ze geen vast werk vinden maar alleen onderbetaalde baantjes bijv.  in de bouw. Ten gevolge van de armoede gaan hun kinderen nauwelijks of niet naar school. En ze willen zo graag! Met Rosaira de la Cruz, oprichtster van de stichting EZOPA (www.ezopa.org) is afgesproken dat haar school in de wijk Villa Mella nog dit schooljaar kinderen zal opnemen als wij het schoolgeld garanderen. Dat bedraagt € 60 per kind.

 

Per januari 2017 willen we tenminste 20 niet school-gaande Haïtiaanse  migrantenkinderen geven waar ze gewoon recht op hebben: onderwijs.

74NLRABO 0361 1205 08

Kinderhulp Dom.Rep.  o.v.v “Naar school”

 

 knipsel

Fiscaal aftrekbaar

Als u ons de komende 5 jaar  (extra) wilt steunen  is het voordelig dat te doen via een fiscaal aftrekbare periodieke schenking. U kunt dit zonder tussenkomst van een notaris regelen als u van onze website : www.kinderhulpdomrep.nl

het schenkingsformulier downloadt of even belt/schrijft om het toegezonden te krijgen.

 

Doorgaan, ook als u er niet meer bent…

Daar willen we nog even niet aan denken maar:

het is mogelijk ons werk, uw sponsorkind of een van de projecten te steunen  door Kinderhulp Dominicaanse Rep. op te nemen in uw testament.

 

Tweede actie: Sponsoring van die 20 kinderen

Zou het niet fantastisch zijn als deze kinderen straks in het nieuwe schooljaar 2017/2018 gewoon door kunnen gaan omdat ze dan een sponsor hebben. Kunt u helpen mensen warm te maken om voor een kind een “buddy op afstand” te worden? Hoe u dat moet doen? Kijk eens om u heen, in uw buurt, uw kerk, uw vereniging, uw familie…Wat betekent voor de meeste mensen € 35 per drie maanden! Voor dat geld krijgt een kind een betere toekomst, meer kansen om zich straks zelfstandig te redden zonder dat het stad en land en zeeën moet afreizen voor die toekomst.

 

Als u een gift doet: vermeld dan svp uw relatienummer of uw adres bij de overschrijving of laat het ons op een andere manier  weten.

We kunnen dan eventueel contact met u opnemen, om te reageren op uw gift.

Lieve mensen,

 

Weer is er een jaar voorbij en dit keer weet ik niet goed met welk tragisch nieuws te beginnen. Het was in veel opzichten geen goed jaar. Twee sponsorkinderen verloren hun ouders, anderen een broertje of klasgenootje en onlangs kwam in Boca Chica oud-sponsorkind en verpleegkunde-studente María Brazoban door een ongeluk om het leven. María is de dochter van de “keukenmoeder” in het tehuis ENED. Haar overlijden had dan ook veel impact op alle jongens van het tehuis en hun leiding.

 

Onze contactpersonen in Nagua, moeder Ercilia en haar dochter Kelvia, kregen een ander soort tegenslag te verwerken: vier weken geleden brandde door kortsluiting hun huis volledig uit. Dat huis staat in een sloppenwijk, met de ingang boven het riool. Het vroegere golfplaten huis werd destijds met onze hulp vervangen door een huis met stenen muren. Op het moment van de brand waren Ercilia en Kelvia op de huiswerkschool en was er niemand thuis. De muren waren het enige dat overbleef van het huis. Gelukkig schoot de gemeente te hulp, die het materiaal voor het dak verleende en ze kregen steun van heel veel mensen uit de wijk. De 5-koppige familie sliep bij allerlei buren, die ook huisraad inzamelden. Ercilia en haar gezin zijn intussen teruggekeerd naar het huis en van ons heeft de familie spullen zoals fornuis, koelkast en bedden als noodhulp gekregen.

De kerstkaarten voor de padrinos van kinderen uit Nagua waren klaar, maar die gingen ook in vlammen op. Temidden van de narigheid is hard gewerkt om ze te vervangen!

 

Rampjaar 2016

Voor de Dominicaanse Republiek werd 2016 een rampjaar:

Het overtrekken van de orkaan Otto kreeg een ongelooflijke nasleep. Het land werd een maand lang geteisterd door zware stormen en regenval. Gevolg: enorme over-stromingen in 17 van de 32 provincies. 130 dorpen werden afgesneden van de buitenwereld , 32.000 mensen moesten geëvacueerd worden, ruim 6.000 huizen zijn bezweken, bruggen en wegen verdwenen. Kortom: een catastrofe voor het land. Grote t.v. acties voor noodhulp kwamen snel op gang. De overheid doet wat ze kan en belooft zo snel mogelijk de infrastructuur te herstellen. Onze project-plaatsen bleven, op een enkele uitzondering na, gespaard voor de ellende.. In januari zijn we in het land en kunnen we gaan kijken, dus misschien: Wordt vervolgd

Zonder twijfel is het dit jaar Kerst met een zwarte rand . Kerst vier je met je familie, je héle familie, in je eigen huis… en elke Dominicaan zal, een traan wegpinkend, daarbij zeggen:

Así es la vida… Gracias a Díos

(Zo is het leven…. de Heer zij gedankt).

 lluvias-en-republica-dominicana

Minder inkomsten…minder mogelijkheden

Ook een ander soort tegenslag moeten we verwerken: een behoorlijke inkomstendaling in het afgelopen jaar en een zwaardere belasting door de hogere kosten voor dovenschool CASSA in Boca Chica.

Daarom willen we u dringend vragen:

·        Als u zelf uw sponsorgelden overmaakt, wilt u dan svp controleren of het ook inderdaad gebeurd is?

·        Als u ons gemachtigd hebt en verandert van bank/rekeningnummer, wilt u dat dan svp door geven?

·        Als u verhuist, geeft u dan uw nieuwe adres door?

Doorgeven kan via

-het emailadres: gea@domrep.nl,

-de telefoon: 0575 527114 of

-‘n briefje/kaartje naar: Bonendaal 30, 7231 GH Warnsveld.

 

Giften: NL74RABO 0361 1205 08 Kinderhulp Dom.Rep.

 

Kaartjes…

Berichten over het maken van de kerstkaartjes beginnen eind oktober al op onze projecten rond te zoemen. Kerst is de belangrijkste feestdag van het jaar en werpt zijn schaduw ver vooruit De hele maand november zijn de winkels al in kerststemming en begroeten mensen elkaar met een “Vrolijke Kerst”. Een kerstkaartje maken is dan ook een belangrijke gebeurtenis voor de kinderen op school of bij Fanny op het kantoor. We hopen dat u ook dit jaar weer blij bent met de goede wensen van uw sponsorkind en/of de projecten! En: er wordt aan u gedacht bij de feestdis!

 

De vele kerstkaarten die al bij ons waren bezorgd konden in december met iemand naar de DR meegegeven worden.

 

In januari vertrekken we voor het jaarlijkse bezoek aan de projectplaatsen. We kunnen uw kaartje dan nog meenemen als u zorgt dat het vóór 12 januari bij mij binnen is. Zet u wel de naam en het kindnummer bovenaan op de envelop? Uw sponsorkind is echt heel blij met zo’n levensteken van hun padrino/madrina.

Dank aan alle lieve mensen die ons een persoonlijk kaartje stuurden naast dat voor hun sponsorkind!

 

Voor u allen heel veel dank! En we wensen u

 

Feliz Navidad

y Prospero Año 2017

Fijne Kerst

en een Goed 2017

 

 

 

Feliz Navidad y un Prospero año 2017

Gelukkige Kerst met die u lief zijn

Gezondheid en Geluk in 2017.

Comments are closed.