Nieuws

Nieuwsbrief september

op september 24, 2017
Reacties uitgeschakeld voor Nieuwsbrief september

Lieve mensen/padrinos,

Laten we maar met het slechte nieuws beginnen: In Nagua en vooral op Boba zijn veel sponsorgezinnen zwaar getroffen door orkaan “Irma”.
Als er in Boba een huis is blijven staan, is ook daar de zee dwars door heen gegaan.

De bewoners die niet terug kunnen, verblijven nog in de school in Boba. De kinderen kunnen dus niet naar school.
Het is niet aan ons en het is ons onmogelijk om al die huizen te herstellen of weer op te bouwen maar we kunnen wel helpen. Daarbij hopen we ook op uw hulp te mogen rekenen. Er zijn gezinnen die nu voor de 2e keer binnen 20 jaar alles verliezen. Vorige keer hebben we op Boba 12 huisjes kunnen bouwen voor families die niet meer op hulp van de regering hoefden te rekenen, het geld was op. We hopen dat het nu beter en sneller zal gaan met de wederopbouw.

Stakingen leerkrachten
Het gewone schoolleven was nog niet echt begonnen toen de orkaan over kwam. Officieel wel, 25 augustus. Maar….de leerkrachten betaald door de staat staakten. De regering was minstens 3 maanden achter met betalen. Waar moet je van leven?
Na “Irma” en de ontzettende schade aan de infrastructuur door de vele overvloedige regens van najaar 2016 en voorjaar 2017, komt dit er boven op. Gewoon salarissen betalen overheid!

Openbare en privéscholen
Zo komen we op de schoolsituatie in dit land: Er zijn staatsscholen “escuelas publicas”) en privéscholen. Er zijn privéscholen met een speciale status waarbij wel enkele docenten vergoed worden en het bestuur de meerkosten moet betalen. De dovenschool Santa Rosa in Santo Domingo is zo’n school. Ook de Padre Zegri in Nigua. Voorlopig ook CESSA (de nieuwe naam voor de dovenschool CASSA in Boca Chica).
Iedereen met een onderwijsbevoegdheid kan zijn eigen school beginnen op zijn eigen terras of patio. Er is veel voor en veel tegen. Voor is dat een enkele van zo’n patioschooltje zich richt op kinderen met een achterstand, speciaal onderwijs geeft waar grote behoefte aan is. Privé scholen vragen een (hoge) ouderbijdrage die, om misbruik aan het eind van het jaar te voorkomen, aan het begin van het schooljaar voldaan moet worden.
Geen wonder dat ouders hun kinderen aansporen hard te werken, huiswerk maken, leren! Overgaan wordt dan een feestje!

Belangrijke verandering onderwijsvormen
Tot augustus 2017 bestond de basisschool uit 8 klassen voor 5 tot ongeveer 13,14 jarigen. Daarna de 4 jarige middelbare school of bachillerato. Het diploma geeft recht op universitair of academisch onderwijs. Vanaf 1 augustus 2017 is de basisschool 6 jarig geworden en het bachillerato ook. Dit betekent dat als uw sponsorkind in de 7e of 8e klas zit, het nu naar de 1e of 2e klas bachillerato gaat.
Aan het eind van de 6e klas is er nu een zwaar eindexamen.
Meestal zitten basisschool en middelbare school in hetzelfde gebouwencomplex, wat dat betreft verandert er weinig: dezelfde klasgenootjes.
Wat we wel zien is dat de 6e klas en de 2e klas en straks ook 4e klas middelbare school barrières zijn. Wie afvalt, kan, helaas, nergens anders meer heen. Alleen maar werk zoeken en dan op de avondschool verder gaan in deeltijdvakken. En dat is geen slechte zaak want dit volwassenonderwijs is bijna gratis en wordt op vele plaatsen gegeven.

Beoordeling van de leerprestaties
Een school is om aan te leren en de successen in het leren worden omgezet in een beoordeling. Maar de beoordelingen mogen niet te hard uitvallen want een kind heeft tijd nodig om zich het lees-, schrijf- en rekenproces eigen te maken. Er zijn daarom op de scholen die de onderwijsrichtlijnen volgen tot en met de 3e en soms zelfs 4e klas geen cijferrapporten. Cijfers worden wel gegeven maar staan alleen bij de juf in het schriftje.
De beoordelingen worden daarom soms alleen met een letter aangeduid en soms alleen met een omschrijving. Het is met zo’n uitgebreid geschreven rapport heel lastig om u een hele omschrijving van de resultaten van uw sponsorkind te geven, daarom hebben we onze contactpersonen gevraagd de beoordelingen samen te vatten. Vandaar dat u op een rapport soms niet kunt zien wat de klas of de naam was van het kind omdat we gevraagd hebben alleen die samenvatting van het rapport te geven.

Onduidelijke kopieën uit Nigua
We vinden het echt ontzettend jammer dat de rapportkopieën van de middelbare scholieren in Nigua zo goed als onleesbaar zijn geworden. Fanny doet altijd erg haar best om het werk zo goed mogelijk aan te leveren en nu dit. Ze begrijpt niet wat de oorzaak is en we kunnen alleen maar zeggen: Sorry, sorry, voor volgend jaar moet het anders. Misschien moeten we een nieuwe scanner aanschaffen.

Trots op alle sponsorkinderen
Altijd zijn we weer trots als we lezen dat onze sponsorkinderen het goed gedaan hebben! Ze hoeven niet allemaal eruit te springen om hun knapheid, als ze maar hun best gedaan hebben!. Ze was nooit zo’n uitgesproken goede leerlinge maar erg trots zijn we op het resultaat van Rosmery Mota die haar bachillerato-diploma in Nigua behaalde. Ze is de jongste uit een gezin van 10 kinderen waarvan de vader meer dan 10 jaar geleden overleed aan HIV nadat hij ook moeder had besmet. Zij stierf twee jaar geleden. Met de hulp van padrinos, gingen ze naar school maar erg succesvol waren ze niet. Alleen de jongste, Rosmery heeft haar diploma gehaald dat haar recht geeft op universitair onderwijs. En dat is ze van plan, werken en studeren. Ze schreef een mooie brief aan haar padrinos (die ze ook echt heeft ontmoet) en waarvan ik u een klein stukje meegeef:

………Deze brief schrijf ik jullie om jullie te bedanken voor alle onvoorwaardelijke hulp die ik van jullie kreeg en dat al vanaf het begin dat ik hier op school zat.
En ik wil jullie zeggen dat ik jullie hulp niet verkwist heb, integendeel ik heb het heel goed gebruikt voor mijn schoolstudie. Ondanks de slechte momenten thuis heb ik dankzij de hulp van God en van jullie toch mijn studie kunnen beëindigen. Heel erg veel dank daarvoor en ik hoop dat deze onvoorwaardelijke hulp die jullie aan mij gaven, nu aan iemand anders gegeven mag worden….

EZOPA
Op de rapportinformatie leest u dat de kinderen het goed doen. Daar zijn we blij om en we waarderen het van de betreffende leerkracht want: Het is niet gemakkelijk om ruim 20 kinderen van verschillende leeftijden ( 5- 14 jaar) en niveaus op te vangen. Niveaus ook want er zijn kinderen bij die wel eens naar school zijn geweest, en er was een klein wijsneusje dat met behulp van een broertje al een beetje kon lezen… En zo kunnen we op het eind van dit eerste half jaar zien dat de kinderen verdeeld zijn over de klassen 1 t.m. 5 van het basisonderwijs.
De lesjes waaraan de juf refereert zijn te vinden in het leeswerkboek “Nacho”, dat iedere Dominicaan kent, omdat die op alle basisscholen wordt gebruikt. …

Tot slot verdrietig nieuws en vrolijk nieuws
Alle informatie wordt door ons vertaald en voor u op papier gezet. Vreugde en verdriet komen voorbij. Het verdrietigste nieuws komt uit San Pedro de Macoris waar een van onze meisjes uit het programma, het oudste van drie zusjes, in de nacht is overvallen, mishandeld en met een mes op haar keel, verkracht. De aanvaller heeft gebruik gemaakt van het slechte dak, de golfplaten uit elkaar geschoven en is zo in het donker binnen gekomen. Het meisje is ernstig getraumatiseerd. Miguelina onze contactpersoon aldaar, heeft met haar het ziekenhuis bezocht en een aantal noodzakelijke dingen geregeld
Het vrolijke nieuws: Een grootmoeder in Nigua voelde zich al een tijd onwel en ging toen maar eens naar de dokter omdat ze verschijnselen van een blaasontsteking had. Ze kwam met een zwangerschap van 7,5 maand weer terug. Een hele consternatie! Een maand later beviel ze van een gezonde dochter en ja, de hele familie was er blij om.

Dominicanen zijn heel erg blij met kinderen. Er zijn heel veel goede en liefdevolle moeders. En ja, er zijn ook goede vaders in dit land. Maar armoede kan meer kapot maken dan je lief is. Waar het niet goed gaat, daar hebben we dit programma voor. Met een beetje liefde en ondersteuning van u, vertaald in uw financiële steun, kan het sponsorkind toch vooruit komen in de wereld en worden de zorgen voor moeder en vaak ook vader toch een beetje minder.
Ik hoop dat u met plezier en aandacht de rapportage over uw sponsorkind leest. Het is niet heel veel, het betekent wel heel veel!
Heel veel dank en dat het u goed moge gaan,
Uw contactpersoon ,
Gea Moser

Behalve via www.kinderhulpdomrep.nl kunt u ons ook volgen voor kleine nieuwtjes op Facebook Kinderhulp Dom.Rep.

Een kaartje voor uw sponsorkind naar Bonendaal 30, 7231 GH Warnsveld, vóór 1 december gepost, gaat vóór de Kerst weg. Wel het kindnummer op de envelop vermelden!

ANBI

Comments are closed.