Speciale doelen

Wilt u ook, bv bij een speciale gelegenheid, een bijzonder doel ondersteunen? Neemt u dan contact op met de sponsorcontactpersoon!

Vervoer  dove kinderen

Vanuit Nigua en in Boca Chica/San Andrés rijden elke schooldag twee bussen om de dove kinderen naar de dichtstbijzijnde dovenschool te brengen. De bus uit Nigua vervoert zo’n 45 kinderen naar de dovenschool Santa Rosa in Sto Domingo. De bus in Boca Chica rijdt twee routes en vervoert ook zo’n 45 kinderen naar de school CESSA.  Met dat vervoer staat of valt voor de dove kinderen deelname aan onderwijs. Elk jaar moeten de bussen in de kerst en grote vakanties voor onderhoud naar de garage. Elk jaar weer moeten er nieuwe banden worden gekocht, elke week is er natuurlijk ook brandstof nodig. Elk nieuw jaar moeten de verzekeringspremies worden betaald.

Al met al een post van ruim € 10.000!

Schoolontbijten op de dovenschool in Boca Chica

Op alle door de overheid gesteunde scholen krijgen de kinderen een schoolontbijt. Zolang de dovenschool nog geen overheidssteun krijgt proberen wij de schoolontbijten te vergoeden. Ook een doof kind kan met een lege maag niet leren. Sinds de invoering van de dagelijkse beker melk met een broodje ham of kaas is het schoolverzuim sterk gedaald. Zo´n ontbijt kost € 0,75 per leerling per dag. De school telt ruim 60 leerlingen.

Noodhulp

Bij  orkaan/stormschade en de daarmee gepaard gaande overstromingen proberen we te helpen.

 

 

 

 

 

 

  • Na de orkaanramp in Haïti zijn er vanuit Nigua drie vrachtwagens met hulpgoederen vertrokken, alles met acties vanuit het dorp zelf bij elkaar gebracht. Wij drinkwater konden daaraan drinkwater toevoegen.
  • Direct na de orkaan Maria  konden we hulp bieden door het verstrekken van beddengoed in Boba de Nagua . Vervolgens hielpen we ook bij het herstellen van schade aan huisjes in Boba de Nagua en  San Francisco de Macoris.
  • Door waterschade als gevolg van hevige regenval na Maria waren in de basisschool in Boba de Nagua de computer , het  kopieerapparaat en de generator kapot. Via een actie samen met Wilde Ganzen hopen we in 2018 voor vervanging te kunnen zorgen.

Onverwachte medische kosten

Freyelis verloor zijn linkeroog door een ongeluk bij het baseballspel. Na jarenlang tobben heeft hij nu eindelijk een kunstoog. Hij is er ontzettend blij mee!

Elk jaar weer krijgen we tussentijdse aanvragen voor hulp bij kinderen met medische problemen: antibiotica bij ernstige ontstekingen, brillen, operaties, hulp na een ongeluk, medisch schoeisel of bandages en fysiotherapie.
De kosten bedragen meestal tussen de € 15 en € 1500 per geval.

 

 

 

 

Kinderen met oogproblemen

Er zijn ook andere gezichtsafwijkingen waarvoor soms onze hulp wordt ingeroepen.

In Nigua werden onlangs twee keer twee zusjes geholpen aan strabismus (scheelzien). Ook de moeder van twee van die meisjes moest dezelfde operatie ondergaan. In beide gevallen hebben we bijgedragen in de kosten, die algauw zo’n € 250 per kind bedragen. Tijdens de herstelperiode  blijkt vaak dat het kind een bril nodig zal hebben Die kost ongeveer € 150. Dat zijn enorme kosten voor een gezin, vooral als er geen vader meer is.

Op de dovenschool in Boca Chica zit een leerling die niet alleen doof is maar ook een zeldzame gezichtsafwijking heeft . Voor hem moest een speciale bril in de VS gemaakt worden: een bril die drie keer zo duur is als  een gewoon exemplaar …. Gelukkig voor hem heeft hij een geweldige “madrina” die ervoor gezorgd heeft dat hij nu zo’n bril heeft. Ongelooflijk hoe daarna zijn prestaties vooruit gingen en hij ook sociaal een veel fijnere klasgenoot werd.

 

De Escuela taller

Voor dove kinderen is het nog moeilijker om na school werk te vinden dan voor “gewone” schoolverlaters. De belangrijkste oorzaken : ze hebben vaker een lager opleidingsniveau, ze worden moeilijker door hun ouders losgelaten en werkgevers zijn niet gewend aan dove werknemers. Voordelen zoals een goed concentratievermogen, een goed visueel inzicht en geheugen krijgen geen aandacht.

Om deze dove jongeren, en ook anderen met een arbeidsbeperking, te helpen heeft het Ministerie van Arbeid (“Ministerio del trabajo”) leer-werkplaatsen ingesteld. Zo worden in een  historisch, vervallen, monument in Santo Domingo onder deskundige begeleiding herstelwerkzaamheden uitgevoerd door deze jonge mensen. Tegelijkertijd krijgen zij  praktische en theoretische scholing in een aantal ambachten die hierbij nodig zijn: houtbewerking, metaal bewerking, mozaïeken en tegelvloeren leggen, keramiek, decoratief tekenen en schilderen enz. De eerste renovaties zien er geweldig uit!

Geweldig vinden we ook dat er nu ongeveer 20 dove jongeren (veelal oud-sponsorkinderen) hier een opleiding krijgen. Ofschoon zo ’n groot aantal dove leerlingen bijzondere eisen aan de school stelt, wordt er niet één geweigerd.

Door gulle giften konden we voldoen aan de wens van de school: nieuw leven voor de keramische afdeling . We kochten voor hen  een elektrische oven en draaischijf . Met extra hulp van Kringloopwinkel “de HAND” in Zutphen kwamen we helemaal rond met het budget!

 

 

Bijdrage beurs voor universiteitsstudenten

De beurs voor universiteitsstudenten heeft het zwaar te verduren nu ook in de Dominicaanse Republiek de collegegelden zo verhoogd zijn. We helpen zo’n 12 studenten uit Nigua en Nagua met hun studie. Jaarlijks stellen we daarvoor circa € 6.000 beschikbaar. Een bijdrage hiervoor is zeer welkom!