Boca Chica: CESSA

Facebook: Centro Educativo Para Sordos, San Andrés-CESSA

Op de Dovenschool CESSA (voorheen CASSA) in Boca Chica zitten ongeveer 45  dove kinderen uit de gemeente Boca Chica. De school draait nu meer dan 10  jaar en heeft in 2017 de  registratie van het Ministerie van Onderwijs verkregen. Dit betekent dat dit ministerie nu ook de salarissen van de leerkrachten op zich neemt. Tot die tijd werden alle kosten van de school evenals het vervoer van de kinderen door ons betaald. Het is een enorme verlichting dat de overheid nu de loonkosten vergoedt, en in principe ook het onderhoud van het pand maar evenals op de gewone basisscholen hebben onze dove leerlingen hier ook recht op bijv. een schoolontbijt  .

Een Amerikaanse organisatie voor dovenonderwijs screent de kinderen. Soms krijgen ze gehoorapparaatjes aangemeten. Leerkrachten en ouders worden getraind in gebruik van gebarentaal en omgang met dove kinderen.

De visie van de school is: we moeten alle mogelijkheden die er zijn ontwikkelen om het dove kind zo goed mogelijk een plekje in de maatschappij te kunnen geven. Dat betekent: de leerlingen moeten zowel gebarentaal als  spreken  en liplezen leren. De resultaten met gebarentaal zijn zo geweldig dat het andere er wel eens bij in schiet.

 

 

 

 

Als de leerlingen over zijn naar  klas 5 of 6 wordt hen aangeraden verder te gaan op de nationale Dovenschool in Santo Domingo omdat ze daar voorbereid worden  op het landelijk eindexamen basisonderwijs. Ze maken dan gebruik van onze dovenbus die ze naar de opstapplaats aan de rand van Santo Domingo brengt. Daarna  begint onze bus zijn ronde om de leerlingen voor de eigen school op te halen.

In maart 2011 werd de nieuwe bus, resultaat van onze jubileumactie en de bijdrage van Wilde Ganzen en het NCDO, officieel in gebruik genomen. Ook het equipo van Niños del Mundo uit wNigua as er bij. Het feestje werd afgesloten met een drankje en een hapje, verzorgd door ouders en leerlingen.