San Francisco de Macoris

Facebook: Escuela Sordos, San Francisco de Macoris

 

 

 

 

 

Er zijn ca 100 kinderen, uit de stad zelf maar ook uit de wijde omtrek, die naar de Nationale Dovenschool in San Francisco de Macoris gaa n. Op een bijeenkomst van ouders van dove kinderen die om financiële redenen niet naar school konden, werd ons gevraagd tenminste het vervoer te financieren. Dat gebeurt nu en van kinderen uit een aantal arme gezinnen zorgen we dat ook de uniformen en het schoolgeld betaald worden.
Een van die kinderen heeft vlot haar diploma basisschool gehaald en werkt nu als assistente op school! Er zijn nu drie oudleerlingen die naar de middelbare school gaan.

De Nationale Dovenschool heeft een zeer gedreven patronaat achter zich staan zodat de afgelopen 10 jaar er erg veel gebeurd is: er is een prachtig gebouw gekomen, daar is een derde verdieping op gezet met technieklokalen: kappen en nagelstyling, schilderen, naaien, computeren. Alle cursussen zijn ook toegankelijk voor de familieleden van de dove leerlingen! Dankzij deze technische afdeling vinden oudleerlingen gemakkelijker werk.

 

De school heeft een extra leerkracht die door ons programma betaald wordt. Juf Kenia, zelf doof, heeft in 2011 haar volledige onderwijsbevoegdheid gehaald en staat hier te glunderen met haar klasje dove leerlingen.

 

 

 

Net als in alle projecten kunnen ouders in geval van ernstige ziekte in het gezin om een bijdrage voor de kosten van medicijnen komen.
We hielpen een aantal gezinnen aan een fatsoenlijk huisje. Twee moeders werden geholpen met het opzetten van een bedrijfje. Een ervan is intussen overleden, de oudste dochter nam het over en zorgt ook voor haar drie broertjes en zusjes.

De sfeer op de school is prettig, de kinderen voelen zich er goed thuis. Oudere leerlingen blijven naar school gaan omdat de school ze weet te binden door op hun niveau en belangstelling cursussen aan te bieden. We proberen de bijscholing van de leerkrachten te stimuleren door het vervoer naar de hoofdstad te betalen als daar cursussen  georganiseerd worden.